Bu yazımızda sizlere kaşar peyniri ve tost peyniri arasındaki farklar, nasıl yapıldıkları ve peynirin faydaları hakkında bilgiler sunacağız. Öncelikle, peynirin tarihçesinden başlayalım.
Peynirin Tarihçesi
Süt ilk çağlardan beri insanoğlunun ihtiyaç duyduğu temel gıda maddesi olmuştur. Ürün çeşitliliğini artırarak tüketicinin beğenisi ve talebini artırmak amacıyla dayanıklı ürünlere işlenmektedir. Bu ürünlerin içinde peynir önemli bir yer tutmaktadır.
Peynir, oldukça eskiye dayanan çok köklü bir yiyecektir. Peynirin üretimi ile alakalı mevcut olan arkeolojik bulguları en eskisi M.Ö. 5000 yıllarına dayanmaktadır. Peynirin bilinen bu en eski bulgusu günümüzdeki Polonya ülkesinden çıkarılmıştır. Peynirin ilk olarak çıktığı yerler Orta Asya, Avrupa veya Orta Doğu olarak fikirler üretilmektedir. Peynirin ilk olarak yaygın bir yiyecek halini alması Roma İmparatorluğu vakitlerinde olduğu ortaya atılır. İlk defa üretilmesinin tarihi koyunların evcilleştirilmeye başlanıldığı tarih olan M.Ö. 8000 yılı ile M.Ö. 9000 yıla kadar değişiklik gösterir.
İlk peynir üreticileri, Orta Asya’da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından ve Orta Doğu insanlarının tarafından yapılmış olma ihtimali düşünülmektedir. O vakitlerde yiyeceklerin saklanabilmesi adına muhafaza edici özelliğe sahip hayvan derileri ve iç organları kullanıma uygun görülmekteydi. Bu muhafaza etme biçimlerinden olan “iç organlarda muhafaza edilme” sırasında peynirin elde edildiği teorisi mevcuttur.
Peynirin Faydaları Nelerdir?
Yıllardır insanlar tarafından keyifle tüketilen bir süt ürünü olan peynir; içeriğinde kalsiyum, protein ve B12 vitamini içeriği sebebiyle vücut sağlımız için önemli bir besindir.
- Kalsiyum, güçlü kemikler ve dişler için gerekli olmasıyla birlikte yeterli miktarda kalsiyum alımı osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır.
- İçeriğindeki yüksek protein miktarı vücuttaki dokuları oluşturmak ve onarmak için önem arz etmektedir.
- Peynirde bulunan linoleik asit, sfingolipidler ve B grubu vitaminleri kanseri önlemede çok önemli rol oynarlar.
- Peynir, gebe kadınlar için çok iyi bir gıda çeşididir. Doğum sırasında kasılmaların kolaylaşmasına yardım eder. Ayrıca bebeğin beslenmesi için süt üretimini artırır.
- Peynirde bulunan A, B, C ve E vitaminleri cilt için canlılık, parlaklık ve güzellik kaynağıdırlar.
Peynir çeşitleri arasında beyaz peynir, labne, mozerella, kaşar peynir ve tost peyniri gibi birçok çeşit bulunmaktadır.
Kaşar Peyniri Nedir?
Kaşar peyniri, aromalı ve lezzetli tadı nedeniyle çeşitli yemeklerde kullanım kolaylığı ve sağlıklı faydalarıyla bilinir. İnek, keçi veya koyun sütünden yapılan bu peynir, protein ve kalsiyum açısından zengindir.
Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?
Kaşar peyniri, pastörize sütün peynir mayası ile pıhtılaştırılmasıyla yapılan yarı sert ve esnek peynirdir. Çiğ sütün mayalanma, haşlanma, yoğurulma ve dinlenme gibi süreçlerden geçirilmesi ile yapılır.
Üretim süreci ve olgunlaşma süresine göre taze kaşar peyniri ve eski kaşar peyniri olarak ikiye ayrılır. Üretildikten sonra hemen tüketilen, raflarda yerini alan kaşar “taze kaşar” olarak adlandırılır. Kaşar peynirinin “eski kaşar” olarak adlandırılabilmesi için en az 4 ay olgunlaştırılması gerekir.
Tost Peyniri Nedir?
Tost peyniri, eritme peynir grubuna girer. Tost peyniri, kaşar benzeri yumuşak bir peynirdir ve kolayca erimeye elverişlidir. Tost peyniri ısıya maruz kaldığında kolayca eriyecek şekilde üretilir. Yumuşak yapısı nedeniyle tostların yanı sıra sandviçlerde, omletlerde, pizzalarda ve diğer yemeklerde de kullanılabilir.
Tost Peyniri Nasıl Yapılır?
Tost peyniri, pastörize edilmiş sütten elde edilen telemenin kaşar peyniri, krema, tereyağı gibi ürünler ile karıştırılarak uygun sıcaklık ve sürede ısıl işlem görmesiyle oluşur. Elde edilen karışımın homojen olabilmesi için proses sırasında emülsifiye edici tuzlar kullanılır.
Tost peyniri, lezzetini özel üretim tekniğinden almaktadır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı için harika tarifler hazırlayabileceğiniz gibi bu peynir ile sıra dışı akşam yemekleri de hazırlayabilirsiniz.
Kaşar Peyniri ile Tost Peyniri Arasındaki Farkları Nelerdir?
Kaşar peyniri ile tost peyniri aynı değildir. Kaşar ve tost peyniri gerek kahvaltılarda gerekse ara öğünlerde tüketilse de tost yapımında tost peynirinin kullanımı daha yaygındır.
- Her iki peynir de üretiminden kaynaklı farklı damak zevklerine hitap eden aromatik tatlara sahiptirler.
- Kaşar peyniri üretiminde “starter kültür” adı verilen peynir oluşumunu sağlayan mikroorganizmalar kullanılmaktadır.
- Kaşar peyniri, telemenin belli bir düzeyde asit oluşumu gerçekleştikten sonra sıcak su ile haşlanarak ve yoğurularak elde edilen bir peynir türüdür.
- Tost peyniri üretiminde ise emülsiyon oluşumu buhar ve emülsifiye edici tuzlar kullanılarak yapılmaktadır.
Konumuz olan bu iki peynirin üretimiyle ilgili farklılıklar olsa da hem kaşar peyniri hem de tost peyniri günlük kalsiyum, protein ve yağ ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadırlar.
Kaşar peyniri kullanılarak yapılan omlet için de bu “Tarifi Burdan” sayfamızdaki omlet tarifini okuyabilirsiniz.