Tarifler

Çılbır


Bu tarif mıklanın kardeşidir, ancak içindeki yumurtanın haşlanması, hem de sirkeli suda haşlanması, tadını bambaşka yapar. Günümüzde hala sofralarda az da olsa yer bulan bir tarif olan çılbırın bu tarifini sizler için 1898 yılında yayınlanan Mahmut Nedim bin Tosun’un Aşçıbaşı Kitabı’ndan uyarladık. Bu kitap, Türk yemek kitapları arasında ilk çıkan kitaplar arasındadır. Yazarı Mahmut Nedim bin Tosun aslında askerdir, Muş’un Bulanık kasabasına çıkan tayini sonunda annesinin yemeklerini özler ve bunları içeren ve bekar askerlere kılavuz niteliğinde bu kitabı hazırlar. Bakalım çılbırın o yıllardaki tarifi nasıl? 

Malzemeler:

4 adet Burdan yumurta 
1 kase yoğurt 
1 diş sarımsak 
1 yemek kaşığı sirke 
4 su bardağı su 
1 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay kaşığı pul biber 
Kaya tuzu 


Hazırlanışı:

Suyu bir tencereye koyup altını açın ve arzu ettiğiniz kadar tuzu suya ilave edin. Su kaynamaya başlayınca sirkeyi ekleyip Burdan Yumurtalar'ı teker teker kaynayan suya dağıtmadan kırın ve birkaç dakika kaynamaya bırakın. Yumurtalar kaynarken sarmısağı kaya tuzu ile dövdükten sonra yoğurda katıp yoğurdu çırpın. Hazır olan yumurtaları kevgir yardımı ile bir servis tabağına alın ve üzerine yoğurdu ekleyin. Ufak bir tavada tereyağını yakıp pul biberle karıştırın ve hazırladığınız sosu yoğurdun üzerine dökerek çılbırı servis edin. Afiyet olsun... 


Diğer Tarifler »